Descripció de l’obra
Petjades de la Terra és una proposta que naix arran d’una meditació entorn del concepte de la representació dels entorns naturals. Des d’esta reflexió, s’entén la pràctica artística des de dues perspectives; d’una banda com una intenció transformadora cap a la simbiosi entre la humanitat i les diferents espècies que habiten juntament amb nosaltres en els entorns, en la qual mitjançant l’art, es fomenta la perpetuació de la biodiversitat; i per l’altre com un registre i petjada sincera de la terra i la vida de la zona. Una pràctica d’arxiu i representació primigènia de la naturalesa similar a un exercici de gravat, estampacions *monotípicas sobre paper dels diversos entorns i textures que ofereix la ruta *dels *Camins de l’*Aigua, imatges que ens parlen del llenguatge de la terra, de les seues formes i habitants així com del pas de la humanitat i el diàleg entre ambdues.
És precisament en la petjada, en el registre, on esta proposta troba la seua justificació, buscant mostrar la terra com un material artístic a ressaltar, la textura de la mateixa com un llenguatge críptic que ens ensenya la capacitat d’abstracció de la naturalesa i el valor pictòric que té en conjugació amb esta la nostra espècie.
Per a dur a terme esta idea es proposa el mostreig de textures en diferents punts al llarg de tota la ruta, a través d’una sèrie de monotípies tretes a partir del sòl, les parets, els arbres o qualsevol element d’estos llocs fent ús de tints marrons naturals no contaminants i biodegradables com el café mitjançant estampacions manuals realitzades durant els dies destinats a la pràctica artística. Esta idea de realitzar monotípies més experimentals i naturals en la qual l’estampació es realitza directament amb la pressió de les mans es vincula estretament amb la idea de convertir la pràctica artística no sols en una vivència contemplativa sinó també a revaloritzar el seu factor més sensorial, vivencial i en este cas tàctil. A través del sentit del tacte es pretén establir un acostament i una connexió conscient amb l’entorn que reconnecta novament amb el concepte simbiòtic latent en la terra visible en l’estampació artesanal.
Sobre Maria e Ignacio
María Luis i Ignacio Aparicio són dos artistes aragonesos emergents que centren la seua pràctica artística en el social i en la relació entre la humanitat i la naturalesa des de perspectives ecològiques, amb un caràcter positiu i crític pretenent mantindre un enfocament multidisciplinari adaptant la tècnica en cada peça al seu corresponent discurs.
Han participat conjuntament tant en la realització de projectes personals com el fanzine “Cosas sin importancia” (2023), com en diferents convocatòries; Campus Ars en la qual reben el premi Tervalis per la instal·lació interactiva “Esto no es un juego” (2023) i Landares 2023 on realitzen les peces “Ejes paralelos” i “Lenguajes encriptados”. De manera individual, tots dos han pres part en els cicles d’intervencions en entorns rurals “Geografia Poética” II i III a més de formar part del fanzine solidari “Pinta y Colorea” realitzat a la ciutat de Saragossa per il·lustradors aragonesos.